Varmista kuminan laatu sadonkorjuussa
Kumina sadonkorjuussa on keskityttävä niin määrän kuin laatuun. Kuminaa ostavien asiakkaiden laatukriteerit ovat vuosien varrella kiristyneet. Elintarviketurvallisuudesta huolehtiminen on osa vastuullista viljelyä ja kaikkien osapuolten yhteinen etu
Seuraavassa on esitetty lyhyesti toimenpiteet, jotka tulee huomioida ennen puintikautta ja sen jälkeen.
– Varmista kuljetuskaluston, puimurin ja kuivurin puhtaus ennen puntia. Kiinnitä erityistä huomiota gluteenipitoisiin viljoihin. Viljan siemenet gluteenittoman kuminan joukossa alentavat sadon myyntiarvoa.
– Kuminaa ostavien asiakkaiden huoli mineraaliöljyjen sisältämien hiilivetyjen päätymisestä kuminaerään on kasvanut. Yhdisteet ovat terveydelle haitallisia. Varmista, ettei puimurin suojaöljyä tai -vaseliinia pääse puidun kuminan joukkoon.
– Estä kaikkien vieraiden esineiden joutuminen kuminan joukkoon.
– Varmista kosteusmittarin kunto. Vaihda laitteen patterit.
– Aloita kuivaaminen mahdollisimman pian puinnin jälkeen, jottei erä ala lämmetä ja jopa homentua. Kuivaa kumina hellävaraisesti noin 45 – 55 asteessa ja aseta tavoitekosteudeksi 10 %.
– Varastoi kumina kannellisessa siilossa tai suursäkeissä lavojen päällä. Estä tuholaisten pääsy varastotilaan.